گیلان شناسی _ شهرستان رودبار
رودبار یکی از شهرهای شمالی ایران و مرکز شهرستان رودبار، وسیعترین و متنوعترین شهرستانِ استان گیلان است.
این شهر در مسیر اتوبان تهران-رشت و در ۲۶۸ کیلومتری تهران و ۶۰ کیلومتری رشت قرار دارد
رودبار بزرگترین شهر تاتنشین استان گیلان است و مردمش به زبان تاتی رودباری سخن میگویند
مسعود پورهادی پژوهشگر و نویسنده ادبیات گیلکی درباره زبان تاتی رودبار میگوید:
«در جنوب گیلان «تاتی» زبانی است جدا از زبان گیلکی اما بسیاری از ویژگیهایش را در همجواری با زبان گیلکی از دست داده و ویژگیهای زبان گیلکی را گرفته است.»
جهاندوست سبزعلیپور پژوهشگر زبان تاتی در مقاله گویش تاتی رودبار درباره این گویش مینویسد
«یکی از مناطق ایران که در آن تاتی رایج است، رودبار گیلان است. گویش تاتی رایج در رودبار با دارا بودن بسیاری از ویژگیهای کهن زبانی آنگونه که باید معرفی و شناخته نشده و مورد مطالعه علمی قرار نگرفته است. این گویش نیز همانند همه گویشهای ایرانی دیگر در حال از بین رفتن است و دیری نخواهد گذشت که بسیاری از ویژگیهای اصیل آوایی، واژگانی و نحوی را از دست خواهد داد.»
اماکن گردشگری
ساحل سفیدرود؛ به عنوان دومین رود بلند کشور و یکی از خروشانترین رودهای کشور؛ با هوایی دلپذیر، مخصوصاً در فصل بهار و تابستان، محل توقف و تفریح بسیاری از گردشگران استان گیلان است.
همچنین مغازههای زیتونفروشی و نیز پارک ساحلیِ سفیدرود، از توقفگاههای شلوغِ شهر در روزهای تعطیل سال هستند.
از این مغازهها میتوان سوغاتیهای شهر رودبار شامل بهترین انواع زیتون (شکسته، کنسروی، پرورده و ...)، روغن زیتون، صابون محلی زیتون، انواع ترشیجات و محصولات متنوعِ دیگر شهرهای گیلانزمین شامل کلوچهٔ لاهیجان، لنگرود و فومن و نیز برخی صنایع دستی مانند گمج و ... را تهیه نمود.
شامی رودباری معروفترین غذای رودبار است که با روغن زیتون پخته میشود. از تفاوتهای این نوع شامی و دیگر شامیهای شمالی، اندازهٔ بسیار بزرگ و نیز استفاده از یک سبزیِ کوهستانی به نام پلنگِ مِشک است.
همچنین میزاقاسمی، باقالاقاتوق، ترشِ قاتوق، باقالاخاشک، تره و ... نیز از دیگر غذاهای شمالی هستند که در رودبار نیز میتوان آنها را به وفور دید.
ارسال شده در :20 تیر 1395 - 0:40